Plak Atışları Grand Prix’i

Türkiye’de bir ilk Konya’da gerçekleşti. Konya’daki Saraçoğlu Uluslararası Atış Poligonu’nda düzenlenen ISSF Plak Atışları Grand’ine 91 yabancı 107 sporcu katıldı. Türkiye Atıcılık Federasyonu tarafından düzenlenen yarışma Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Devamı da Gelecek

Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Gürsel Çolakoğlu, yarışma sonrası yaptığı açıklamada beklentilerinin de üzerinde bir katılım olduğunu ve bu ilginin devam etmesi halinde daha başka organizasyonları da Türkiye’ye getireceklerini ifade etti. Çolakoğlu şunları söyledi;

 “Buraya gelen birçok sporcu Akdeniz Oyunları’na da gidecek. O yüzden burası iklimi itibarıyla sporculara bir prova imkanı da sunuyor. Çok ilginçtir şu an burada Singapur’dan, Tayland’dan bile sporcular bulunuyor. Tabii bundan gurur duyuyorum. Çünkü hiç beklemediğimiz ülkelerin bile ilgisi çok güzel. Burada kamp yapmak isteyen ülkeler var. Türkiye gerçekten spor konusunda müthiş şeyler başarıyor. Yapılan büyük projelerin faydalarını görüyoruz. İslam ülkelerinin bize karşı ilgisi de arttı. Böyle bir poligon beklemediklerini söylediler. İslami Dayanışma Oyunları’na da bunun için daha fazla sporcu geleceğini bekliyoruz. Bu organizasyonun bir önemi daha var. Şu anda Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonunun bir yetkilisi gözlemci olarak burada bizi denetliyor. Bırakacağımız olumlu izlenimle Dünya Kupası’nı da buraya almak istiyoruz.”

Plak Atışları Başkan

Organizasyon sporculardan da tam not aldı. Hırvat sporcu Josip Glasnovic hem poligona hem de organizasyona övgüler yağdırdı.

“Bu Türkiye’ye ikinci gelişim. Daha önceden Dünya Kupası finali için İzmir’e gelmiştim. Buradan bir sonraki müsabakalar Akdeniz Oyunları. Ülkemizden iki sporcu gidebiliyor. Bir tanesi benim. Burası güzel bir prova imkanı sunuyor. Asıl sonrasında yapılacak dünya ve Avrupa şampiyonaları benim için çok önemli. Çünkü bu iki müsabaka olimpiyat kotası veriyor. Olimpiyat kotası alırsam gideceğim beşinci olimpiyat olacak.”

Plak atışları Josip Glasnovic

Konyaspor’un 100. yaşı dolayısıyla şehirde festival devam ederken böylesine bir organizasyonun yapılması da yine sporseverlerce takdirle karşılandı.

Plak Atışları Nedir?

Plak atışı, ülkemizde pek bilinmese de dünyada popüler bir spordur ve dahası olimpiyatlarda da kendisine yer bulmaktadır. Literatürde trap olarak adlandırılan bu atıcılık türünde tatlı tabağına benzeyen atış plakları kullanılır. Bu plakların ana malzemesi zifttir. Atıcıdan 15 metre uzaklıkta, çukurda yer alan bir makine tarafından havaya fırlatılan bu plakları vurması beklenir. Her atıcı için havaya 25 plak fırlatır makine. Bu plakların 5’i ortaya, 10 tanesi sola ve 10 tanesi de sağ tarafa doğru fırlatılır. Atıcının önünde bir mikrofon vardır ve atıcı bu mikrofona ses verdiği anda makine plağı havaya fırlatır. Sağa, sola ve ortaya doğru çıkacak plakların sayısı net olsa da atıcı plağın o sırada nereye doğru fırlatılacağını bilemez. Sadece 25 atış sonunda sağa ve sola 10’ar tane, ortaya ise 5 plak fırlatışmış olur. Plağın vurulmuş sayılması için gözle görülür bir parçanın plaktan kopması gerekir, boşa atılan atışlara ise başka sporlarda olduğu üzere karavana değil; MANKE denir.

25 atış sonucunda en yüksek skoru elde eden 6 sporcu finale çıkmış sayılır. Bu 6 sporcu 15 atış üzerinden yarışırlar ve en düşük puanlı 2 sporcu elenirken 4 sporcu da madalya atışlarına hak kazanır. Finale kalan iki sporcu 10’ar plak üzerinden yarışırlar ve 1. belli olur.